Siber Hijyene Dikkat!

Siber Hijyene Dikkat!

Siber hijyen, bilgisayar ve diğer cihaz kullanıcılarının sistem sağlığını korumak ve çevrimiçi güvenliği artırmak adına uyguladıkları bazı pratiklere ve adımlara bir referanstır. Bu uygulamalar genellikle kimliğin ve çalınabilecek veya bozulabilecek diğer ayrıntıların güvenliğini sağlamak için rutinin bir parçasıdır. Fiziksel hijyen gibi, siber hijyen de doğal bozulmaları ve yaygın tehditleri önlemek için düzenli olarak gerçekleştirilir.

 

“Siber Hijyenin Faydaları”

Siber hijyen, bireylere ve işletmelere birçok yönden yardımcı olur. Örneğin, iyi bir siber hijyen, Equifax’taki kötü şöhretli veri ihlalini önlemiş ve şirketin başına gelebilecek milyonlarca dolarlık kaybı önlemiş ve itibarını kurtarmış olabilir. Ayrıca, COVID-19 salgını gibi bir halk sağlığı krizi sırasında uzaktan çalışan insanlara daha fazla gönül rahatlığı sağlayabilir. Siber hijyen, bilgisayar korsanlarının güvenlik açıklarından yararlanma riskini azaltarak aşağıdaki konularda kişi ve kurumlara yardımcı olur:

 

  • Bir işletmenin verilerini ve müşteri bilgilerini koruma,
  • Cihazların ve bilgisayarların sorunsuz çalışmasını sağlama,
  • Fidye yazılımlarına ve kötü amaçlı yazılımlara karşı koruma,
  • Kimlik avı girişimlerinden ve diğer kötü amaçlı girişimlerden kaçınma,
  • Eski çalışanların vb. eski yönetici ayrıcalıklarını belirleme ve kontrol etme,
  • Yönetilmeyen varlıkları bularak tanımlama,
  • Bir sistemde yetkisiz yazılımları bulma,

 

İşletmeler veya bireyler siber hijyeni ihmal ettiklerinde her türlü sorunla karşılaşabilirler. Bakım, yazılımların ve bilgisayarların etkin bir şekilde çalışmasına ve bozulma veya bilgisayar korsanlığı nedeniyle veri kaybı yaşama ve yanlış yerleştirilmiş veriler gibi daha ciddi sorunları önlemesine olanak tanır.

Siber hijyen, kullanıcılara, onların çevrimiçi güvenliklerini sürdürmeye ve geliştirmeye yönelik kişisel uygulamalarına odaklanır. Bu uygulamalar genellikle; kimliğin ve çalınabilecek / bozulabilecek diğer ayrıntıların güvenliğini sağlamak için bir rutinin parçasıdır. Ancak doğal olarak, belirli bir kuruluşun tüm bireyleri sorumlu siber hijyen davranışı uygularsa, tüm kuruluşun siber sağlığı da iyileşir. Böylece bireysel ve kurumsal siber güvenlik birbiriyle bağlantılıdır.

Kuruluşlar, siber hijyen konusunda en iyi uygulamaları benimseyerek sistemlerinin siber güvenliğini daha iyi sahiplenebilir ve ağlarını bilgisayar korsanlarından korumak için her bireye bir rol verebilir. Siber güvenlikle ilgili daha bilinçli olmak ve sağlıklı siber hijyen uygulamak, ihtiyaç duyduğunuzda işinizi veya idari sürekliliğinizi korumanıza yardımcı olacaktır.

 

“Neler Yapmalıyız?”

Öncelikle, bir kurumda birden fazla kullanıcı varsa; bu uygulamalar, ağa erişimi olan herkes tarafından izlenecek bir dizi politikada belgelenmelidir.

Bir siber hijyen politikasına dahil edilmesi gereken tipik öğeler şunlardır:

 

  • Parola Değişiklikleri: Düzenli olarak değiştirilen karmaşık parolalar, birçok kötü amaçlı girişimi önleyebilir ve siber güvenliği koruyabilir.
  • Yazılım Güncellemeleri: Kullandığınız yazılımı güncellemek veya belki de daha iyi sürümler almak, düzenli hijyen incelemenizin bir parçası olmalıdır.
  • Donanım Güncellemeleri: Performansı korumak ve sorunları önlemek için daha eski bilgisayarların ve akıllı telefonların güncellenmesi gerekebilir.
  • Yeni Yüklemeleri Yönetme: Tüm donanım ve yazılımların güncel bir envanterini tutmak için her yeni yükleme düzgün bir şekilde yapılmalı ve belgelenmelidir.
  • Kullanıcıları Sınırlama: Yalnızca programlara yönetici düzeyinde erişime ihtiyaç duyanların erişimi olmalıdır. Diğer kullanıcıların sınırlı yetenekleri olmalıdır.
  • Verileri Yedekleme: Tüm veriler ikincil bir kaynağa (yani sabit sürücü, bulut depolama) yedeklenmelidir. Bu, bir ihlal veya arıza durumunda tüm verilerin genel güvenliğini sağlayacaktır.
  • Siber Güvenlik Çerçevesi Kullanma: İşletmeler, güvenliği sağlamak için daha gelişmiş bir sistemi (örn. NIST çerçevesi) gözden geçirmek ve uygulamak isteyebilir.

 

Politika oluşturulduktan sonra, her öğe için rutin uygun zaman dilimlerine ayarlanmalıdır. Örneğin, parolaların her 30 günde bir değiştirilmesi veya haftada en az bir kez güncellemelerin kontrol edilmesi yerinde ayarlanabilir. Bunu yapmak, tüm donanım ve yazılım ağınızın sürekli siber hijyenini sağlayacaktır.

 

Kapsamlı siber hijyen prosedürleri geliştirmek, günümüz işletmeleri için bir zorunluluktur. Sağlam, kurumsal çapta güvenlik uygulamalarıyla birlikte gerçekleştirildiğinde, sağlam siber hijyen uygulamaları, modern kuruluşlar için sağlam bir güvenlik duruşunun korunmasına yardımcı olur. Detaylı bilgi: www.inforte.com.tr

 

Yorum yok

Yorum yaz

Yorum
İsim
E-Mail
Website

Inforte Bilişim A.Ş. tarafından işbu form ile elde edilen kişisel verileriniz esas olarak iş süreçlerimizin iyileştirilmesine yönelik çalışmaların yürütülmesi amacıyla işlenebilecek ve yurt dışında yerleşik hosting firmamıza aktarılabilecektir. Mevzuat kapsamındaki haklarınız ile ilgili diğer detaylara ilişkin aydınlatma metnine buradan erişebilirsiniz.